15 października 2018

Jakie wina zachwyciły #DoboroweTowarzystwo? Podsumowanie warsztatów foodpairingu

W ostatnią niedzielę września grupa blogerów, dziennikarzy uczestniczyła w warsztatach foodpairingu organizowanych przez Wine Expo Poland i Bistro Pod Sowami. Ci znawcy wina, prowadzeni przez sommeliera Arkadiusza Komorowskiego, degustowali 8 tych nagrodzonych podczas wcześniejszych konkursów Wine Expo Poland Awards. Niektóre z nich to prawdziwe winne „perełki”. Oto wrażenia uczestników.

Wśród win białych najwięcej pozytywnych opinii dostało pierwsze degustowane wino – Lorenzo z Villi Caviciana 2015 z Włoch, nagrodzone Srebrnym Medalem Konsumentów. To wino musujące, wytwarzane metodą Charmata. Tłoczone ze szczepu Aleatico, który, ze względu na wysoką kwasowość, jest winogronem wykorzystywanym przeważnie do produkcji win musujących. W nosie wyczuwalne nuty delikatnie ziołowe i owocowe. Długie dojrzewanie na drobnych drożdżach pozostawiło lekko wyczuwalny ich aromat, który z czasem łagodniał. Po chwili degustujący odnajdowali nuty słodkawe, trochę miodowe. W ustach lekka mineralność, ale po chwili dużo owocu z przewagą jabłek, brzoskwiń, a na finiszu miód. Kwasowość bardzo wyraźna, idealnie jednak balansowana słodyczą aromatu. To wino komponowało się idealnie z podanymi przegrzebkami.

Wśród win czerwonych w pamięci uczestników warsztatów najdłużej został kupaż Merlot i Cabernet Sauvignon czyli wino Vintage z Vignerons de la Vicomte.Vignerons de la Vicomte; Fontanels Syrah 2016; Francja, nagrodzone Złotym Medalem Jury Profesjonalistów. Drugie wino pochodzące z Langwedocji. Aromaty bardziej ziemiste, zapach grzybów, zielonych warzyw. W ustach zupełnie inne niż w nosie; wino aż wybuchające dojrzałym owocem jeżyny, czarnej porzeczki. Wyraźna taniczność i wysoka kwasowość. Dobrze zbudowane wino z długim finiszem. Komponować się powinno z polędwicą jagnięcą, żeberkami, gulaszem z kaczki czyli mocno wyrazistymi mięsami.

Natomiast winem spotkania poprzez swoją specyfikę i charakterystyczny sposób dojrzewania oraz zdecydowaną oryginalność zostało wino Malvasia Emiliana z Azienda Agricola Lusenti 2016 nagrodzone Srebrnym Medalem Konsumentów. Wino wytwarzane w miejscowości Ziano niedaleko Casa Piccioni ze szczepu Malvasia di Candia Aromatica. Wino bardzo specyficzne ze względu na sposób produkcji. Malvasia Emiliana jest winem musującym, które powstaje wg metody pradawnej polegającej na butelkowaniu wina przefermentowanego tylko częściowo i zamykane kapslem razem z naturalnymi drożdżami. Wino mętne o mocnym aromacie drożdży i jabłek. W ustach zaznaczona, acz nie przeszkadzająca kwasowość i dość długi finisz. Idealne wino na gorące dni i jako rzadko spotykana winna ciekawostka do każdego winebaru – podsumował Arkadiusz Komorowski.

Więcej o konkursie Wine Expo Poland Awards i dotychczas nagrodzonych winach można przeczytać na https://wineexpopoland.pl/nagrody/ oraz w kilku relacjach uczestników warsztatów:

https://spirits.com.pl/wine-food-workshop/?fbclid=IwAR3Ip3A6at16HoI_MFRlqHYArDAJvPBMUEWzxmkMehmwOImTssL8PvV-hGk

https://kattias.kateskitchen.pl/wine-expo-poland-warsztaty-i-degustacja-komentowana/

https://www.facebook.com/wydarzeniakulinarne/photos/a.586073141466350/2208851419188506/?type=3&theater

do zobaczenia na

Centrum Targowo-Kongresowe ul. Marsa 56 c 04-242 Warszawa, Polska

Nasz Instagram