fbpx

Nagrody

WINE EXPO POLAND AWARDS, międzynarodowy konkurs wina, który pozwala budować markę i podkreślać jakość Twoich win w Polsce i za granicą.

Konkurs jest otwarty nie tylko dla wystawców biorących udział w targach WINE EXPO POLAND, ale także dla producentów i dystrybutorów, którzy chcieliby zaprezentować i zmierzyć jakość swoich produktów dostępnych już na polskim rynku, a także tych jeszcze nieznanych.

Zgłoś swoje wina

Podwójna, niezależna ocena ekspertów i konsumentów

Innowacyjną cechą wyróżniającą konkurs Wine Expo Poland Awards na tle innych, jest zaangażowanie dwóch grup jurorów, którzy oceniając konkursowe wina przyznają dwie odrębne nagrody: jury profesjonalne, w którego skład wchodzą uznani eksperci z branży winiarskiej, ocenia wina według międzynarodowych standardów; drugie jury składające się z konsumentów niezwiązanych z branżą przyznaje swoją odrębną nagrodę.

Koncepcja podwójnej oceny i nagrody ma ogromne znaczenie w kraju, jakim jest Polska, gdzie wraz z edukacją konsumentów, zmieniają się ich gusta. Opinia zarówno profesjonalistów, jak i konsumentów pozwoli na lepsze zrozumienie zasad panujących na polskim rynku.

W przypadku gdy obydwie komisje sędziowskie wyłonią to samo zwycięskie wino, przyznana będzie dodatkowa nagroda, tzw. „Trofeum Wine Expo Poland”!

Jury 2019

Zgłoś swoją kandydaturę

Jeśli jesteś profesjonalistą w branży lub amatorem wina, możesz także znaleźć się w gronie ekspertów i wziąć udział w obradach jury konkursu Wine Expo Poland Awards. Zapraszamy do zgłoszenia swojej kandydatury.

Jury profesjonalistów

Marek Gałaj (POLSKA)

Socjolog, od trzech dekad związany zawodowo z winem, jest jedną z nielicznych w Polsce osób mogących poszczycić się zarówno praktyczną, jak i teoretyczną wiedzą winiarską oraz doświadczeniem pedagogicznym, także w zakresie szkoleń i prezentacji winiarskich. Absolwent Deutsche Wein Institut w Moguncji, gdzie zdobył najpierw dyplom licencjonowanego doradcy winiarskiego, a następnie wykładowcy DWI.

Katarzyna Federowicz (POLSKA)

Sommelierka, specjalistka ds. gastronomii, wokalistka i kompozytorka. Absolwentka Wine and Spirit Education Trust i Pedagogiki na Uniwersytecie Warszawskim. Prowadzi szkolenia z zakresu wiedzy o winie. Stworzyła autorski program warsztatów sensorycznych, podczas których m.in. wykazuje związki w odczuwaniu wina i muzyki. Przez lata manager zarządzająca restauracji Solec 44 i współwłaścicielka Lokal.Bistro. Aktualnie związana z restauracją Ale Wino.
Autorka artykułów kulinarno-podróżniczych. Konsultantka ds. gastronomii. Jurorka w międzynarodowych konkursach winiarskich i nalewkarskich.

Vito Mezzapelle (WŁOCHY)

Sycylijski ekspert ds. uprawy winorośli i enologii, członek jury najważniejszych europejskich konkursów winiarskich, takich jak Berliner Wein Trophy, Austria Wine Challenge czy Frankfurt International Wine Trophy. Właściciel Uliveti Mezzapelle w Marsali (Sycylia).

Karolina Sitarek (POLSKA)

Pochodzę z Turku w Polsce, ale na stale mieszkam w Wiedniu. Jestem dyplomowanym sommelierem, pracuję dla agencji enomarketingowej Stoppervini oraz jako sales i brand manager dla prestiżowych włoskich winnic. Ponadto jestem wspołzałożycielką start up’u vinojobs.it, portalu pracy dla branży winiarskiej we Włoszech. Dodatkowo jestem jurorem w kilku międzynarodowych konkursach takich jak: AWC w Wiedniu, Berliner Wine Tropy, IWC London.

Paweł Grotowski (POLSKA)

Pasjonat dobrego wina i dobrego smaku, trener z zakresu etykiety i protokołu dyplomatycznego. Długoletni pracownik MSZ, w latach 2005 – 2011 odpowiedzialny w Protokole Dyplomatycznym MSZ za przygotowanie i realizację wizyt na najwyższym szczeblu z udziałem Prezydentów, Premierów i Ministrów, w tym za dobór wina. Od 2003 roku członek Klubu Warszawskiego Klubu Rotariańskiego, organizator charytatywnych degustacji wina dla członków i sympatyków Rotary w Polsce. Założyciel i współautor jednego z najbardziej rozpoznawalnych blogów o winie www.powinowaci.pl oraz www.facebook.com/Powinowaci gdzie od ponad 5 lat publikuje recenzje winiarskie i promuje kulturę wina w Polsce.

David Gamtsemlidze (GRUZJA)

Właściciel gruzińskiej restauracji Gaumarjos, wielki znawca win, znany wśród miłośników win jako “Król”. David jest królem degustacji, a o winie może mówić bez końca. Jest też zawołanym tamadą, który wygłasza toasty podczas gruzińskiej supry, czyli uczty. Jego toasty są wyjątkowe, często bardzo rozbudowane i długie, co daje słuchaczom możliwość wytchnienia pomiędzy kolejnymi daniami.

Cosmin Tudoran (RUMUNIA)

Dziennikarz i ambasador branży winiarskiej, sommelier, sędzia w wielu międzynarodowych konkursach (IWCB, Frankfurt International Trophy, Lyon International Competition, Berliner Trophy, Vinul.ro), członek stowarzyszenia ADAR Romania (Romanian Taster Asociation), rumuński student ogrodnictwa na kierunku enologii, WSET2.

Enrico Zonin (WŁOCHY)

Profesjonalny sommelier, freelancer, od zawsze zaangażowany w branżę winiarską. W ciągu ostatnich 15 lat promował i wspierał rozwój handlowy i techniczny kilku włoskich winnic na rynkach zagranicznych. Doświadczenie zdobywał na różnych rynkach w Europie, Ameryce Północnej i Azji.

Andreas Koch (NIEMCY)

Jestem frankońskim producentem wina, specjalistą od wina i sommelierem. Uwielbiam wino i jego historię zawartą w kieliszku. Uwielbiam rozmawiać o winie i chcę fascynować ludzi winem, zwłaszcza poza głównym nurtem i tym, co najpopularniejsze. Lubię być łącznikiem między winiarzem a klientem lub być samym winiarzem. Brałem udział w różnych międzynarodowych konkursach wina jako członek jury i jestem dumny z tego, że mogę być jurorem na Wine Expo Poland w 2019 roku.

Consumer Jury

Michał Bonarowski (POLSKA)

Pasjonat dobrego jedzenia i towarzyszących mu win, nalewek i destylatów. Od wielu lat uważnie śledzi nowe nurty w jedzeniu w połączeniu z tradycją polskich kulinariów. Członek Slow Food Polska, Polskiej Akademii Smaku i współzałożyciel Polskiej Akademii Nalewek. Współzałożyciel Klubu Kolacyjnego “PGR w Delegacji”. Redaktor serwisu wydarzeniakulinarne.pl: zbiera i publikuje informacje o konferencjach, targach, degustacjach związanych z winami i kulinariami w Polsce. Organizator wycieczek i warsztatów kulinarnych dla pasjonatów dobrego jedzenia, win, nalewek, piw i destylatów.

Monika Zamachowska (POLSKA)
Dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem i osobowość telewizyjna. Prowadząca liczne programy telewizyjne, od lat związana z “Pytaniem na śniadanie” w TVP2.
W latach 2006-2008 redaktor naczelna miesięcznika Zwierciadło, także autorka kilku książek.

Jest moderatorką konferencji biznesowych na szczeblu rządowym i w ramach struktur europejskich. Trener biznesowy w zakresie sztuki prezentacji i autoprezentacji.

Elżbieta Jeznach (POLSKA)

Prywatnie pasjonatka wina, zawodowo prezes Fundacji Międzynarodowy Inkubator Kobiet Biznesu, od 7 lat redaktor naczelna czasopisma Businesswoman & life. Aktywnie zaangażowana w promocję przedsiębiorczości wśród kobiet poprzez organizowanie największych w Polsce Kongresów dla Kobiet Biznesu – Polish Businesswomen Congress, współtworzenie czasopisma Businesswoman & life oraz kalendarzy charytatywnych na rzecz Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Profesora Zbigniewa Religi, SOS Wiosek Dziecięcych oraz Kliniki Budzik. Czasopismo Businesswoman & life przez nią kierowane zdobyło tytuł „ Lidera wśród czasopism dla kobiet biznesu” od Warszawskiej Izby Przedsiębiorców..

Mariusz Gryżewski (POLSKA)

Redaktor naczelny magazynów:  VIP, Rynek Inwestycji, Magazyn Gospodarczy FAKTY, Technowinki 24, The Ambassador. Wiceprezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Podróżników GLOBTROTER.

Piotr Rudzki (POLSKA)

Reytaniak, absolwent Studium Stenotypii i Języków Obcych (handel zagraniczny) i Wydziału Filologii Romańskiej UW, wieloletni pracownik PAP (archiwista w dziale dokumentacji, dziennikarz w Redakcji Zagranicznej, korespondent w Azji Płd.-Wsch. z biurem w Hanoi). Od września 1991 r. aż do emerytury  – reporter w dziale Ekonomia i Rynek „Rzeczpospolitej”. Nadal współpracownik tego działu.

Po rzuceniu palenia tytoniu w listopadzie ’91 przestawił się na degustację  wytrawnego czerwonego wina, najbardziej lubi bordeaux, pija wina z Hiszpanii (Priorat, Ribera de Duero, Rioja, Penedes), Portugalii (Alentejo), z Nowego Świata (Chile, Australia, Nowa Zelandia, RPA),  latem najchętniej francuskie rosé, nie odmawia poczęstunku dobrym białym,  z zasady unika win z dawnych demoludów, bo był na nie skazany w PRL.

Julita Strzałkowska (POLSKA)

Od kilku lat prowadzi wrzacakuchnia.pl, jej życie kręci się wokół jedzenia i oczywiście wina. Tworzy przepisy i robi zdjęcia dla wielu marek związanych z kulinariami. Organizuje i prowadzi warsztaty kulinarne oraz study toury blogerskie. Lubi motywować innych do działań, rozwoju i pokonywania własnych ograniczeń. Swoje inspiracje kulinarne czerpie zarówno z polskich tradycji jak i z podróży po całym świecie. Prowadzi też agencję, która obsługije marketingowo i Pr-owo restauracje. Smaki, jedzenie i kuchnia to największa przygoda życia.

Rafał Skórski (POLSKA)

Dziennikarz prasowy i telewizyjny. Redaktor naczelny magazynu “Gourmet”, który na polskim rynku zadebiutuje w grudniu. W przeszłości był związany m.in. z dziennikami „Polska The Times”, „Super Express” i „Dziennik Gazeta Prawna”, magazynami „Sukces”, „Kariera”, „Forbes”, „Businessman.pl” i „Wprost” oraz stacjami TVN i TVP 2. Pełnił funkcję redaktora naczelnego magazynów “StartUp Magazine” i “Nowoczesna Stacja Paliw”, a przez ostatnie dwa lata kierował dwumiesięcznikiem “Restauracja”. Od dekady zajmuje się tworzeniem konceptów czasopism i portali internetowych z segmentu custom publishing. Przygotowywał nowe pisma dla kilkudziesięciu polskich i zagranicznych marek z branży motoryzacyjnej, bankowej, ubezpieczeniowej, sportowej, modowej czy handlowej. Właściciel wydawnictwa mającego w portfolio portal AutoPRL.pl oraz magazyny “Rzęsy” i wspomniany “Gourmet”.

do zobaczenia na

Global Expo ul. Modlińska 6D

Nasz Instagram