Nagrody

WINE EXPO POLAND AWARDS, międzynarodowy konkurs wina, który pozwala budować markę i podkreślać jakość Twoich win w Polsce i za granicą.

Konkurs jest otwarty nie tylko dla wystawców biorących udział w targach WINE EXPO POLAND, ale także dla producentów i dystrybutorów, którzy chcieliby zaprezentować i zmierzyć jakość swoich produktów dostępnych już na polskim rynku, a także tych jeszcze nieznanych.

Podwójna, niezależna ocena ekspertów i konsumentów

Innowacyjną cechą wyróżniającą konkurs Wine Expo Poland Awards na tle innych, jest zaangażowanie dwóch grup jurorów, którzy oceniając konkursowe wina przyznają dwie odrębne nagrody: jury profesjonalne, w którego skład wchodzą uznani eksperci z branży winiarskiej, ocenia wina według międzynarodowych standardów; drugie jury składające się z konsumentów niezwiązanych z branżą przyznaje swoją odrębną nagrodę.

Koncepcja podwójnej oceny i nagrody ma ogromne znaczenie w kraju, jakim jest Polska, gdzie wraz z edukacją konsumentów, zmieniają się ich gusta. Opinia zarówno profesjonalistów, jak i konsumentów pozwoli na lepsze zrozumienie zasad panujących na polskim rynku.

W przypadku gdy obydwie komisje sędziowskie wyłonią to samo zwycięskie wino, przyznana będzie dodatkowa nagroda, tzw. „Trofeum Wine Expo Poland”!

Jury 2018

Zgłoś swoją kandydaturę

Jeśli jesteś profesjonalistą w branży lub amatorem wina, możesz także znaleźć się w gronie ekspertów i wziąć udział w obradach jury konkursu Wine Expo Poland Awards. Zapraszamy do zgłoszenia swojej kandydatury.

Jury profesjonalistów

Julio Cesar Sobrino (HISZPANIA)

Wybitny znawca win z Hiszpanii, członek Polskiego Stowarzyszenia Sommelierów, Hiszpańskiego Związku Degustatorów Win (Unión Española de Catadores) i Madryckiego Stowarzyszenia Sommelierów (Asociación Madrileña de Sumilleres), posiadacz certyfikatu WSET, były sommelier warszawskiej restauracji Amber Room.

Marek Gałaj (POLSKA)

Socjolog, od trzech dekad związany zawodowo z winem, jest jedną z nielicznych w Polsce osób mogących poszczycić się zarówno praktyczną, jak i teoretyczną wiedzą winiarską oraz doświadczeniem pedagogicznym, także w zakresie szkoleń i prezentacji winiarskich. Absolwent Deutsche Wein Institut w Moguncji, gdzie zdobył najpierw dyplom licencjonowanego doradcy winiarskiego, a następnie wykładowcy DWI.

Katarzyna Federowicz (POLSKA)

Manager zarządzająca i sommelierka w warszawskiej Restauracji Solec 44. Jest specjalistką ds. budowania wizerunku i promocji w sektorze gastronomii. Absolwentka Pedagogiki i Muzykologii Uniwersytetu Warszawskiego oraz Wine & Spirit Education Trust. Swoje managerskie umiejętności kształtowała prowadząc projekty z zakresu pomocy humanitarnej i kultury. Jako kompozytorka i wokalistka, pasję do muzyki dzieli z pasją do wina.

Paulo Esteves (PORTUGALIA)
Prezes Wine Expo Poland, pasjonat win i ich zagorzały promotor w Polsce.

Vito Mezzapelle (WŁOCHY)

Menadżer rodzinnej winnicy Azienda Agricola Mezzapelle w Marsali (Sycylia).

Janusz Walczak (POLSKA)
Od roku 2003 profesjonalnie związany z branżą winiarską. Współpracownik periodyków “Magazyn Wino” i “Restauracja”. Doradca firm, organizacji winiarskich, instytucji, prywatnych kolecjonerów. Współwłaściciel małej winnicy w regionie południowosłowackim (przedsięwzięcie niekomercyjne). Pomysłodawca i dyrektor merytoryczny
Wine Regions & Vintages.

Karolina Sitarek (POLSKA)

Pochodzę z Turku w Polsce, ale na stale mieszkam w Wiedniu Jestem dyplomowanym sommelierem, pracuję dla agencji enomarketingowej Stoppervini oraz jako sales i brand manager dla prestiżowych włoskich winnic. Ponadto jestem wspołzalożycielką start up’u vinojobs.it, portalu pracy dla branży winiarkiej we Włoszech. Dodatkowo jestem jurorem w kilku międzynarodowych konkursach takich jak: AWC w Wiedniu, Berliner Wine Tropy, IWC London.

Paweł Grotowski (POLSKA)
Pasjonat dobrego wina i dobrego smaku, trener z zakresu etykiety i protokołu dyplomatycznego. Długoletni pracownik MSZ, w latach 2005 – 2011 odpowiedzialny w Protokole Dyplomatycznym MSZ za przygotowanie i realizację wizyt na najwyższym szczeblu z udziałem Prezydentów, Premierów i Ministrów, w tym za dobór wina. Od 2003 roku członek Klubu Warszawskiego Klubu Rotariańskiego, organizator charytatywnych degustacji wina dla członków i sympatyków Rotary w Polsce. Założyciel i współautor jednego z najbardziej rozpoznawalnych blogów o winie www.powinowaci.pl oraz www.facebook.com/Powinowaci gdzie od ponad 5 lat publikuje recenzje winiarskie i promuje kulturę wina w Polsce.

David Gamtsemlidze (GRUZJA)

Właściciel gruzińskiej restauracji Gaumarjos, wielki znawca win, znany wśród miłośników win jako “Król”. David jest królem degustacji, a o winie może mówić bez końca. Jest też zawołanym tamadą, który wygłasza toasty podczas gruzińskiej supry, czyli uczty. Jego toasty są wyjątkowe, często bardzo rozbudowane i długie, co daje słuchaczom możliwość wytchnienia pomiędzy kolejnymi daniami.

Robert Komosa (POLSKA)

Absolwent kierunku kelner-sommelier warszawskiego Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1.
Od ponad 15 lat związany z branżą winiarską, a od około 10 w ścisłej relacji z winem w HoReCa. Cały czas głodny wiedzy i nowych doświadczeń, które zdobywa choćby przez obecność na najlepszych master class, seminariach i degustacjach w Warszawie.
Praca z gastronomią pozwala mu łączyć dwie największe pasje życia: wino i jedzenie.
Miłością do jedzenia dzieli się przez stworzony w 2012 blog Where’s The Food?! (www.wheresthefood.pl), a subiektywnym podejściem do wina oraz wiedzą na uruchomionym w 2018 roku www.umiemwwino.pl oraz własnym kanale na YouTube’ie.

François CUCHET (FRANCJA)

Pasjonat branży winiarskiej i win światowych. Producent szampana i prekursor w podejściu do różnorodności biologicznej i szacunku dla środowiska. Amator ciekawy smaku wszystkich win świata. Członek kilku jury międzynarodowych degustacji win we Francji. Łączy ze sobą pasję do win uprawianych w rodzimej winnicy oraz win z różnych winnic świata, których nie może odwiedzić. Zawodowe doświadczenie w uprawie winnic i specjalizacja w winie musującym otworzyła mu świat w odkrywaniu i czerpaniu stałej przyjemności  z różnorodności win.

Łukasz Ostrowski (POLSKA)

Z zawodu socjolog i antropolog kulturowy, nauczyciel akademicki z kilkunastoletnim stażem. W winiarskim życiu w latach 2015 – 2018 dziennikarz “Magazynu Wino” i redaktor prowadzący portal www.dotrzechdych.pl. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent WSET 3. Obecnie współtwórca portalu winformacja.pl

Consumer Jury

Karolina Jabłońska (POLSKA)

Zaczęło się dawno, gdy nie było jeszcze winebarów w Warszawie…od pracy w Vinoteca La Bodega, pierwszym z prawdziwego znaczenia miejscu, gdzie można było wypić i nabyć wino w stolicy. Doceniam podejście szefowej, która młody personel edukowała każdego dnia, robiła wykłady, kazała próbować wino podczas organizowanych degustacji, a następnie sprawdzała wiedzę, smak,etc…
To tu narodziła się moja pasja do tego “trunku” i całej kultury, historii, tradycji z tym związanej. Tu się zaczęła przygoda z winiarstwem. …Bodega zamknięta już niestety…a ja…wciąż otwarta na nowe smaki, zapachy, wiedzę. Stąd też ciągłe samokształcenie na degustacjach, warsztatach, spotkaniach z winiarzami, odwiedzanie winnic w Polsce , jak i na świecie. Stąd też założone przeze mnie Niewinne Degustacje – warsztaty i degustacje prowadzone u klienta w domu lub w restauracjach, na których można posłuchać o winie, jego historii, pobawić się w foodpairing, nauczyć kultury picia i z butelką obycia 🙂

Michał Bonarowski (POLSKA)

Pasjonat dobrego jedzenia i towarzyszących mu win, nalewek i destylatów. Od wielu lat uważnie śledzi nowe nurty w jedzeniu w połączeniu z tradycją polskich kulinariów. Członek Slow Food Polska, Polskiej Akademii Smaku i współzałożyciel Polskiej Akademii Nalewek. Współzałożyciel Klubu Kolacyjnego “PGR w Delegacji”. Redaktor serwisu wydarzeniakulinarne.pl: zbiera i publikuje informacje o konferencjach, targach, degustacjach związanych z winami i kulinariami w Polsce. Organizator wycieczek i warsztatów kulinarnych dla pasjonatów dobrego jedzenia, win, nalewek, piw i destylatów.

Monika Zamachowska (POLSKA)
Dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem i osobowość telewizyjna. Prowadząca liczne programy telewizyjne, od lat związana z “Pytaniem na śniadanie” w TVP2.
W latach 2006-2008 redaktor naczelna miesięcznika Zwierciadło, także autorka kilku książek.

Jest moderatorką konferencji biznesowych na szczeblu rządowym i w ramach struktur europejskich. Trener biznesowy w zakresie sztuki prezentacji i autoprezentacji.

Elżbieta Jeznach (POLSKA)

Prywatnie pasjonatka wina, zawodowo prezes Fundacji Międzynarodowy Inkubator Kobiet Biznesu, od 7 lat redaktor naczelna czasopisma Businesswoman & life. Aktywnie zaangażowana w promocję przedsiębiorczości wśród kobiet poprzez organizowanie największych w Polsce Kongresów dla Kobiet Biznesu – Polish Businesswomen Congress, współtworzenie czasopisma Businesswoman & life oraz kalendarzy charytatywnych na rzecz Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Profesora Zbigniewa Religi, SOS Wiosek Dziecięcych oraz Kliniki Budzik. Czasopismo Businesswoman & life przez nią kierowane zdobyło tytuł „ Lidera wśród czasopism dla kobiet biznesu” od Warszawskiej Izby Przedsiębiorców..

Michał Głombiowski (POLSKA)

Dziennikarz związany z magazynem National Geographic Traveler, autor trzech książek podróżniczych oraz bloga “Homo Viator”. Pisze o podróżach, smakach i winie. Spotkania przy stole  traktuje jako przepustkę do świata poznanych w drodze ludzi, ich życia i historii, które mają do opowiedzenia. Od czasu, gdy spędził pół roku na Krecie, badając tajniki tamtejszej tradycyjnej diety, został miłośnikiem win greckich, pochodzących z niewielkich apelacji i od mało znanych producentów.

Anna Redwan (POLSKA) 
Z wykształcenia prawnik, zawodowo Project Manager, pasjonatka mediów społecznościowych i ich wykorzystania w nowoczesnym marketingu. Od 5 lat blogerka kulinarno-lifestylowa. Na swoim blogu zaraża ludzi miłością do dobrego jedzenia, eleganckiej kuchni, łączenia smaków i tego co można nazwać smacznym życie lub życia smakowaniem. Ukryta pod nickiem Red life story przekazuje swoją pasję do prawdziwego gotowania, dobrego jedzenia, kultury kulinarnej z niezbędnym uzupełnieniem w wino, bez którego, jak zawsze podkreśla, wykwintny posiłek jawi się jako niepełny.

Katarzyna Józefiak (POLSKA)

Absolwentka Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów. Posiada certyfikat Wines & Spirits Education Trust Level 3 Award in Wines (advanced level). Na co dzień zawodowo związana z MineWine.pl. Najbardziej fascynuje ją bogactwo świata win, jego kontekst społeczny i kulturowy. Od 2014 roku dzieli się swoją pasją z czytelnikami, tworząc i prowadząc bloga Korek od Wina.

Robert Szulc (POLSKA)
Gorący miłośnik wina, prowadzi jednego z najpopularniejszych blogów o tematyce winnej – www.winiacz.com. Tu opisuje rynkowe nowości, pokazuje
połączenia wina z jedzeniem, ale także recenzuje wina wyjątkowe, godne uwagi. Zwolennik win niedrogich, ale doceniający także wagę win o niebotycznych cenach. Publikował m.in. w Logo, CKM, Fakcie i na stronie www.fakt24.pl.

Mariusz Gryżewski (POLSKA)

Redaktor naczelny magazynów:  VIP, Rynek Inwestycji, Magazyn Gospodarczy FAKTY, Technowinki 24, The Ambassador. Wiceprezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Podróżników GLOBTROTER.

Piotr Rudzki (POLSKA)

Reytaniak, absolwent Studium Stenotypii i Języków Obcych (handel zagraniczny) i Wydziału Filologii Romańskiej UW, wieloletni pracownik PAP (archiwista w dziale dokumentacji, dziennikarz w Redakcji Zagranicznej, korespondent w Azji Płd.-Wsch. z biurem w Hanoi). Od września 1991 r. aż do emerytury  – reporter w dziale Ekonomia i Rynek „Rzeczpospolitej”. Nadal współpracownik tego działu.

Po rzuceniu palenia tytoniu w listopadzie ’91 przestawił się na degustację  wytrawnego czerwonego wina, najbardziej lubi bordeaux, pija wina z Hiszpanii (Priorat, Ribera de Duero, Rioja, Penedes), Portugalii (Alentejo), z Nowego Świata (Chile, Australia, Nowa Zelandia, RPA),  latem najchętniej francuskie rosé, nie odmawia poczęstunku dobrym białym,  z zasady unika win z dawnych demoludów, bo był na nie skazany w PRL.

Magdalena Szachowicz (POLSKA)

Z wykształcenia politolożka i menadżerka muzyki. W życiu ważne są miłość, przyjaźń, muzyka i … wino. Amatorska smakoszka trunków.

Edyta Wojciechowska (POLSKA)

Jak mówi o sobie – jak musi to pracuje,  a jeżeli nie  – to jeździ w góry, wspina się i podróżuje po świecie. Szczęśliwa posiadaczka dwóch kotów.

Julita Strzałkowska (POLSKA)

Od kilku lat prowadzi wrzacakuchnia.pl, jej życie kręci się wokół jedzenia i oczywiście wina. Tworzy przepisy i robi zdjęcia dla wielu marek związanych z kulinariami. Organizuje i prowadzi warsztaty kulinarne oraz study toury blogerskie. Lubi motywować innych do działań, rozwoju i pokonywania własnych ograniczeń. Swoje inspiracje kulinarne czerpie zarówno z polskich tradycji jak i z podróży po całym świecie. Prowadzi też agencję, która obsługije marketingowo i Pr-owo restauracje. Smaki, jedzenie i kuchnia to największa przygoda życia.

Rafał Skórski (POLSKA)

Dziennikarz prasowy i telewizyjny. Redaktor naczelny magazynu “Gourmet”, który na polskim rynku zadebiutuje w grudniu. W przeszłości był związany m.in. z dziennikami „Polska The Times”, „Super Express” i „Dziennik Gazeta Prawna”, magazynami „Sukces”, „Kariera”, „Forbes”, „Businessman.pl” i „Wprost” oraz stacjami TVN i TVP 2. Pełnił funkcję redaktora naczelnego magazynów “StartUp Magazine” i “Nowoczesna Stacja Paliw”, a przez ostatnie dwa lata kierował dwumiesięcznikiem “Restauracja”. Od dekady zajmuje się tworzeniem konceptów czasopism i portali internetowych z segmentu custom publishing. Przygotowywał nowe pisma dla kilkudziesięciu polskich i zagranicznych marek z branży motoryzacyjnej, bankowej, ubezpieczeniowej, sportowej, modowej czy handlowej. Właściciel wydawnictwa mającego w portfolio portal AutoPRL.pl oraz magazyny “Rzęsy” i wspomniany “Gourmet”.

Kamila Tokarska (POLAND)

Lubię jedzenie, wino i formę dokonaną czasownika (kiedy coś jest już zrobione). Prowadzę bloga kulinarnego ugotowanepozamiatane.pl, gdzie kolekcjonuję szybkie i efektowne przepisy, piszę o winie i polecam dobre książki, restauracje czy ciekawe wycieczki.

Robert Borowski (POLSKA)

Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich (Certyfikat Wine&Spirit Education Trust 3). Prywatnie autor bloga www.winny.com.pl.

Adam Krzykowski (POLSKA)

Z wykształcenia lekarz weterynarii, z powołania dziennikarz pracujący w tym zawodzie od 23 lat. Związany z telewizją od kilkunastu lat. Z zamiłowania sommelier i amator wina.

do zobaczenia na

Centrum Targowo-Kongresowe ul. Marsa 56 c 04-242 Warszawa, Polska

Nasz Instagram