fbpx

Program

03/02/24 16:00 Bezpłatne seminarium i degustacja: PRIMITIVO DI MANDURIA – Odkryj wspaniałe czerwone wino z Apulii

Aby wino Primitivo mogło nosić tytuł Primitivo di Manduria, konieczne jest przestrzeganie zasad ustanowionych przez Consorzio di Tutela del Primitivo di Manduria. Jest to oficjalna instytucja związana z winem Primitivo. Jej zadaniem jest określanie parametrów uprawy i produkcji wina Primitivo pochodzącego z ograniczonych obszarów Apulii. Nadaje również certyfikaty produkcji, w których odmiana osiąga swój maksymalny wyraz organoleptyczny.

Podczas seminarium prowadzonego przez Consorzio di Tutela del Primitivo di Manduria DOC i DOCG będziemy rozmawiać o Primitivo di Manduria w jego 3 odmianach: DOC, DOC RISERVA, DOLCE NATURALE DOCG; odkryjemy charakterystykę obszaru produkcyjnego, który obejmuje 18 gmin i różne rodzaje gleb; wyjaśniona zostanie rola Konsorcjum w ochronie nominału.

Seminarium będzie towarzyszyć degustacja i objaśnianie win, której celem jest rozpoznanie, rozszyfrowanie, a co za tym idzie rozróżnienie nut i zapachów wina w jego trzech klasycznych odmianach.

***

Umiarkowany klimat zwartych płaskowyżów wapiennych rozciągających się przez Apulię charakteryzujących się długimi, gorącymi latami i łagodnymi zimami, niewielką ilością opadów i śniegu, umożliwia rozprzestrzenianie się zarośli śródziemnomorskich przy minimalnym zapotrzebowaniu na wodę, a także kwitnące rolnictwo winiarskie.

W tym kontekście klimatycznym, na glebach wapiennych i gliniastych, częściowo dotkniętych lekką bryzą morską, Primitivo znajduje swoje naturalne środowisko, które wnosi do kieliszka aromaty i historyczne sugestie terytorium czekającego na odkrycie.

Winorośl Primitivo wzięła swoją nazwę od wczesnej fazy dojrzewania, co czyni ją jedną z pierwszych winorośli zbieranych pod koniec sierpnia. Ta cecha nie przeszkadza jednak w tak dużym zwiększeniu stężenia cukrów, że główną cechą charakterystyczną win otrzymywanych z winorośli Primitivo jest zawartość alkoholu: Primitivo w rzeczywistości zapewnia minimalną zawartość alkoholu 14 stopni w wytrawnym Primitivo di Manduria Dop, 16 stopni dla Primitivo di Manduria Dolce Naturale Docg i nawet 18 stopni dla Primitivo di Manduria Liquoroso Docg.

 

Rejestracja:

Limit miejsc: 24

W seminarium mogą zarejestrować się i wziąć udział maksymalnie 24 osoby, posiadające bilet na Wine Expo Poland.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, ale wymagana jest wcześniejsza rejestracja.

 

Prelegent:

Donatella Decataldo – Consorzio di Tutela del Primitivo di Manduria DOC e DOCG

Zapisz się

Dodaj nową osobę
do zobaczenia na

Dom Towarowy Bracia Jabłkowskich - ul. Bracka 25 - Warszawa