Via Postumia 12
33076 Pravisdomini
Italy
http://www.casapaladin.it
Chi siamo
Winnica PALADIN znajduje się pomiędzy Wenecją Euganejską a Friuli we Włoszech, gdzie dwie regionalne kultury mieszają się nawzajem. Winnice posadzono wzdłuż starożytnej drogi Rzymskiej – Postumia ulice, na wapiennych iłach uformowanych podczas ostatniego zlodowacenia przy rzece Tagliamento, uciekając się do najnowocześniejszych technik winiarskich. Historia winnicy rozpoczęła się w 1962 r. a jej założycielem był Valentino Paladin, następnie rozwinęła się dzięki wielkiemu zaangażowaniu i energii jaką dały twórcy jego dzieci Carlo, Lucia i Roberto. W 1977 rodzina Paladin kupiła pierwszą winnicę w Annone Veneto, na terenie znanym z produkcji wysokiej jakości winogron i założyła Bosco del Merlo. Stare winnice były stopniowo zamieniane przez rośliny wg nowoczesnej koncepcji, dzięki współpracy z Istituto Sperimentale per la Viticoltura w Conegliano (Eksperymentalny Instytut Uprawy Winorośli w Conegliano). W 1985 r. nowoczesna winnica została zbudowana w Annone Veneto, blisko posiadłości Bosco del Merlo. Wraz z rozwojem urządzeń winiarskich wzrosła równiez ilość współpracowników. Dobrze wykwalifikowany I zaangażowany personel jest częścią projektów winiarskich, które sa realizowane z wielkim entuzjazmem. W końcu lat 90 rodzina kupiła kolejne 50 hektarów ziemi w Lison di Portogruaro, gdzie znajduje się centrum tego winnego obszaru. Posiadłość Bosco del Merlo zajmuje obecnie ponad 100 hektarów.
Delikatna dojrzałość Malbecha i bogactwo struktury Cabernet połączone razem tworzą wspaniałe wino odpowiednie na każdą okazję, kobiece w charakterze, trafiające w gusta osób o delikatnych podniebieniach. Barwą zbliżone do głębokiego połyskującego rubinu. Bukiet intensywny i długotrwały, delikatnie winny z malinowym aromatem. W smaku zharmonizowane, z wyczuwalną delikatną nutą słodkości i lekkim ziołowym posmakiem.
Sugestie kulinarne: doskonałe pomiędzy posiłkami, także z serem i przekąskami. Polecane zwłaszcza do dań śródziemnomorskich, smażonego, gotowanego białego i czerwonego mięsa, serów i wędlin.
Temp. serw. 18-20°C.
Grona: Cabernet, Malbech.
Dzięki uprawie na najlepiej nadających się do tego terenach ekologicznej winnicy Bosco del Merlo oraz szczególnej troskliwości w doborze gron i limitowanej produkcji wino to posiada swój swoisty charakter. Niezwykle eleganckie i pełne świeżości. Barwa żółto-słomkowa. Bukiet charakterystyczny z mocno zaakcentowanymi elementami melona i brzoskwini oraz pieprzową nutą. W smaku wytrawne, zdecydowane z przyjemnym, długo utrzymującym się posmakiem w ustach. Wielokrotny medalista.
Idealne do dań głównych przyprawionych ziołami, skorupiaków i surowej szynki.
Temp. serw. 10°C.
Grona: 100% Sauvignon Blanc
Merlot "Campo Camino"
Rocznik: 2015
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 12.5%
Region: Veneto
Rodzaj: wytrawne biologiczne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Wino czerwone o barwie intensywnej rubinowej czerwieni, z purpurowymi refleksami. Rozległy i interesujący bukiet, w którym nuta owocowa doskonale współgra z korzennym, waniliowym aromatem. W smaku aksamitne, pełne i bardzo harmonijne. Przez 12 miesięcy dojrzewa w beczce, kolejne cztery w butelkach. Świetnie smakuje z duszonym lub pieczonym czerwonym mięsem oraz ze średnio dojrzałymi serami.
Temp. serw. 18°C.
Grona: 100% Merlot.
Franciacorta "Cruperdu" DOCG
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 12.5%
Region: Lombardia
Rodzaj: wytrawne
Barwa: biały
Beczka: tak
Wino białe, obficie spienione, o barwie żółto-słomkowej z zielonymi refleksami. W zapachu wyczuwalna wielka słodycz, przechodząca w delikatną woń cytrusów, jabłek, cedru oraz białych kwiatów, którym towarzyszy lekki powiew wanilii. Przyjemnie kremowe w ustach.
Temp. serw. 6-8 stopni C
Grona: 70% z Chardonnay z 30% dodatkiem Pinota Nero
Chianti Classico "Capotondo"
Rocznik: 2015
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 13.5%
Region: Toscana
Rodzaj: wytrawne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Doskonałe klasyczne Chianti, wyprodukowane z winogron szczepu Sangiovese. Wino przyjemne ze względu na swoją delikatną i zwartą strukturę. Wyróżnia się ze względu na swój bukiet, elegancję i harmonię w smaku. Barwa wina jest czerwono – rubinowa, wpadająca w granat. Bukiet elegancki, lekko fiołkowy. W smaku wytrawne, harmonijne, pełne wigoru i siły.
Sug. kulinarne: dania makaronowe oraz wykwintne dania mięsne
Temp. serw. 18 stopni C
Grona: 88% Sangiovese i 12% Canaiolo
Syrah
Rocznik: 2016
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 13.5%
Region: Veneto
Rodzaj: wytrawne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Bardzo intensywny bukiet: początkowo intensywne i złożone, następnie przechodzi w idealne połączenie owocowego dżemu z pikantnymi smakami. W smaku miękkie, ale intensywne, wykazuje doskonałą równowagę pomiędzy jego słodkimi i kwaśnymi składnikami; pachnie dżemem owocowym i przyprawami z posmakiem czerwonych owoców.
Idealne jako aperitif lub po posiłku, podawane również do gotowanego mięsa lub pieczonego mięsa i drobiu. Wspaniale komponuje się z przekąskami np. deską serów i wędlin włoskich.
Temp. serw. 16 stopni C
Grona: 100 % Syrah
Aromatyczne i świeże wino cieszy się uznaniem międzynarodowym i jest dumą włoskiego przemysłu winiarskiego. Barwa wina jest jasno słomkowa z zielonymi odcieniami. Bukiet delikatny, pełen nut owocowych i kwiatowych. W smaku niezwykle orzeźwiające, świeże i aksamitne. Wytrawne o właściwej kwasowości.
Temp. serwowania 6-8 stopni C.
Grona: 100% Glera
Lekkie, świeże, owocowe wino o jasno słomkowej barwie. W bukiecie aromaty kwiatów i owoców cytrusowych.
Sugestie kulinarne: przystawki, ręcznie robione makarony z sosem z warzywami, warzywa (w zupie lub pieczone), sałatka z krewetek, ryby smażone.
Temp. serwowania: 8 ° C
Grona: 70% Sauvignon i 30% Chardonnay
Amarone "Marchesa Margherita" DOCG
Rocznik: 2015
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 14.5%
Region: Veneto
Rodzaj: wytrawne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Barwa głębokiej czerwieni zbliżonej do owocu granatu. Intensywny aromat wiśni i suszonych śliwek z kwiatową nutą i akcentem słodkich przypraw. Gładkie, otulające i pełne w ustach, niezwykle eleganckie, z długim finiszem.
Doskonałe do wszystkich rodzajów wołowiny i cięleciny oraz do mięsnych dań z grilla i z rożna.
Temp. serw. 18°C.
Grona: 65% Corvina, 15% Corvinone, 10% Rondinella i 10% więncej
Valpolicella Ripasso Superiore
Rocznik: 2016
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 14.5%
Region: Veneto
Rodzaj: wytrawne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Wino powstające w wyniku połaczenia skórek (wytłoków) z gron pozostałych po produkcji Amarone oraz Valpolicelli i ich ponownej fermentacji. Wynikiem tego procesu jest wino o potężniejszej strukturze, intensywniejszej barwie i podwyższonej zawartości alkoholu. Przez co najmniej 18 miesięcy wino dojrzewa w beczkach, a potem przelane do butelek kolejne 8 miesięcy zanim trafi do sprzedaży. Czerwonorubinowe w barwie z refleksami głebokiej ciemnej czerwieni, o intensywnym, trwałym i bogatym bukiecie, w którym dominują aromaty konfitury z leśnych owoców i wiśni w spirytusie, ale także nuty fiołkowe, przypraw, a zwłaszcza gałki muszkatołowej i cynamonu. W ustach bardzo intensywne i długotrwałe, z eleganckimi taninami i strukturą.
Sugestie kulinarne: mięso z grilla oraz pieczenie.
Temp. serw. 16– 18°C.
Grona: 65% Corvina, 15% Corvinone, 10% Rondinella, 10% więncej
Typowe Spumante z regionu Veneto jest dumą włoskiego przemysłu winiarskiego. Wino aromatyczne i świeże cieszące się uznaniem międzynarodowym. Prosecco Tondo jest winem młodym o bogatej strukturze. Barwa jasnosłomkowa z perłowymi odcieniami. Bukiet intensywny i różnorodny, przynoszący aromaty kwiatu akacji, polnych kwiatów i miodu górskiego. W smaku wytrawne o właściwej kwasowości.
Doskonały aperitif i dodatek do lekkich dań.
Temp. serw. 8 °C.
Grona: 100% Glera
Wspaniałe, musujące wino nagrodzone złotym medalem podczas 22 edycji bardzo ważnego, międzynarodowego konkursu w Kanadzie(2015) - Sélections Mondiales des Vins, Québec City.. Prosecco Millesimato Paladin pochodzi z bardzo dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych winogron z historycznego obszaru Prosecco. Prosecco uprawiane jest tutaj od co najmniej dwóch setek lat, choć niektórzy historycy przypisują pochodzenie z czasów rzymskich. Paladin specjalnie łączy proces musujący z długotrwałą procedurą kontrolowania temperatury. Fermentacja zachodzi w temperaturze od 16 ° C i zapewnia znakomitą piankę, bardzo przyjemną dla podniebienia.
Temp. serw. 6-8°C.
Grona: 100% Glera
Szary Pinot to bardzo prestiżowy szczep, z którego powstaje jedno z najważniejszych i najbardziej znanych win na świecie. W wykonaniu firmy Paladin jest winem charakterystycznym z ekscytującą, lekko słonawą nutą jak i właściwie zaznaczonym poziomem kwasowości. Barwa jasnożółta ze złocistomedzianymi refleksami. Bukiet świeży, intensywny, z przebijającymi się nutami kwiatu akacji i gałki muszkatołowej.
Doskonałe wino, polecane do szerokiej gamy dań morza: eleganckich potraw ze skorupiaków, smażonej lub grilowanej ryby, smacznie przyrządzonych owoców morza, zup rybnych. Wyśmienite także z białym mięsem.
Temp. serw. 6°C.
Grona: 100% Pinot Grigio.
Przejrzysta jasno słomkowa barwa. Intensywny, owocowo-kwiatowy, aromatyczny bukiet, przypominający wisterię. Bardzo przyjmne i świeże w smaku.
Temp. serwowania: 8° - 10° C
Grona: Chardonnay i Verduzzo
Raboso Spumante dry
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 11%
Rodzaj: gazowane
Barwa: jasne rubinowe z przepiękną różową pianką
Produkowane z najlepszych winogron Raboso, jednych z najstarszych winorośli w regionie Veneto, reprezentuje tradycję tego regionu, a zwłaszcza Rodziny Paladin: Valentino Paladin produkował go po raz pierwszy w 1981 roku i od tego czasu Raboso Fiore zbiera ogromne sukcesy! Bukiet jest pachnący i intensywny, przypomina dzikie fiołki i wiśnie Morello.
Idealne na spotkania towarzyskie, pasuje też do potraw z grilla lub wędliny, sery, omlety, pizza, makarony i przekąski.
Temperatura podawania: 6-8 st.C
Syrah to szczep międzynarodowy uprawiany na całym świecie. Znany ze swoich pikantnych nut, które Paladin interpretuję z wielką elegancją.
Delikatnie wytrawne, dojrzałe i naturalnie skoncentrowane wino o bardzo dobrej strukturze i harmonii. Miękkie, ale zdecydowane, demonstruje perfekcyjną równowagę pomiędzy słodkością, kwasowością oraz taninami. Nuty konfitur oraz przypraw dobrze zrównoważone z posmakiem czerwonych owoców dające długi finisz.
Sugestie kulinarne: idealne do popijania jako aperitif, albo na koniec posiłku. Pasuję do deski wędlin i serów średnio-dojrzewających. W doskonały sposób towarzyszy potrawom -jednogarnkowym oraz mięsu z piekarnika.
Temp. serwowania 16 stopni C
Grona: 100 % Syrah
Agricanto
Pojemność: 700 ml
Zawartość alkoholu: 25%
Region: Veneto
Na bazie wina Raboso, z sokiem wiśniowym, migdałami, bardzo dobrze
Grappa, rośliny lecznicze, cenne przyprawy.
Podawaj mrożony, sam jako pokarm lub w połączeniu z płatkami
ciemna czekolada, jako baza do koktajli, jako dodatek do
wszystkie łyżki deserowe, lody, półfredony, cassata..
Il sito mostra prodotti alcolici, devi avere almeno 18 anni per entrare.
Hai compiuto 18 anni?
Il nostro sito utilizza cookies. Se continui la navigazione, accetti i termini di utilizzo. (politica cookie)
Accetto