Via Postumia 12
33076 Pravisdomini
Italy
http://www.casapaladin.it
À propos de nous
Winnica PALADIN znajduje się pomiędzy Wenecją Euganejską a Friuli we Włoszech, gdzie dwie regionalne kultury mieszają się nawzajem. Winnice posadzono wzdłuż starożytnej drogi Rzymskiej – Postumia ulice, na wapiennych iłach uformowanych podczas ostatniego zlodowacenia przy rzece Tagliamento, uciekając się do najnowocześniejszych technik winiarskich. Historia winnicy rozpoczęła się w 1962 r. a jej założycielem był Valentino Paladin, następnie rozwinęła się dzięki wielkiemu zaangażowaniu i energii jaką dały twórcy jego dzieci Carlo, Lucia i Roberto. W 1977 rodzina Paladin kupiła pierwszą winnicę w Annone Veneto, na terenie znanym z produkcji wysokiej jakości winogron i założyła Bosco del Merlo. Stare winnice były stopniowo zamieniane przez rośliny wg nowoczesnej koncepcji, dzięki współpracy z Istituto Sperimentale per la Viticoltura w Conegliano (Eksperymentalny Instytut Uprawy Winorośli w Conegliano). W 1985 r. nowoczesna winnica została zbudowana w Annone Veneto, blisko posiadłości Bosco del Merlo. Wraz z rozwojem urządzeń winiarskich wzrosła równiez ilość współpracowników. Dobrze wykwalifikowany I zaangażowany personel jest częścią projektów winiarskich, które sa realizowane z wielkim entuzjazmem. W końcu lat 90 rodzina kupiła kolejne 50 hektarów ziemi w Lison di Portogruaro, gdzie znajduje się centrum tego winnego obszaru. Posiadłość Bosco del Merlo zajmuje obecnie ponad 100 hektarów.
Delikatna dojrzałość Malbecha i bogactwo struktury Cabernet połączone razem tworzą wspaniałe wino odpowiednie na każdą okazję, kobiece w charakterze, trafiające w gusta osób o delikatnych podniebieniach. Barwą zbliżone do głębokiego połyskującego rubinu. Bukiet intensywny i długotrwały, delikatnie winny z malinowym aromatem. W smaku zharmonizowane, z wyczuwalną delikatną nutą słodkości i lekkim ziołowym posmakiem.
Sugestie kulinarne: doskonałe pomiędzy posiłkami, także z serem i przekąskami. Polecane zwłaszcza do dań śródziemnomorskich, smażonego, gotowanego białego i czerwonego mięsa, serów i wędlin.
Temp. serw. 18-20°C.
Grona: Cabernet, Malbech.
Dzięki uprawie na najlepiej nadających się do tego terenach ekologicznej winnicy Bosco del Merlo oraz szczególnej troskliwości w doborze gron i limitowanej produkcji wino to posiada swój swoisty charakter. Niezwykle eleganckie i pełne świeżości. Barwa żółto-słomkowa. Bukiet charakterystyczny z mocno zaakcentowanymi elementami melona i brzoskwini oraz pieprzową nutą. W smaku wytrawne, zdecydowane z przyjemnym, długo utrzymującym się posmakiem w ustach. Wielokrotny medalista.
Idealne do dań głównych przyprawionych ziołami, skorupiaków i surowej szynki.
Temp. serw. 10°C.
Grona: 100% Sauvignon Blanc
Merlot "Campo Camino"
Rocznik: 2015
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 12.5%
Region: Veneto
Rodzaj: wytrawne biologiczne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Wino czerwone o barwie intensywnej rubinowej czerwieni, z purpurowymi refleksami. Rozległy i interesujący bukiet, w którym nuta owocowa doskonale współgra z korzennym, waniliowym aromatem. W smaku aksamitne, pełne i bardzo harmonijne. Przez 12 miesięcy dojrzewa w beczce, kolejne cztery w butelkach. Świetnie smakuje z duszonym lub pieczonym czerwonym mięsem oraz ze średnio dojrzałymi serami.
Temp. serw. 18°C.
Grona: 100% Merlot.
Franciacorta "Cruperdu" DOCG
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 12.5%
Region: Lombardia
Rodzaj: wytrawne
Barwa: biały
Beczka: tak
Wino białe, obficie spienione, o barwie żółto-słomkowej z zielonymi refleksami. W zapachu wyczuwalna wielka słodycz, przechodząca w delikatną woń cytrusów, jabłek, cedru oraz białych kwiatów, którym towarzyszy lekki powiew wanilii. Przyjemnie kremowe w ustach.
Temp. serw. 6-8 stopni C
Grona: 70% z Chardonnay z 30% dodatkiem Pinota Nero
Chianti Classico "Capotondo"
Rocznik: 2015
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 13.5%
Region: Toscana
Rodzaj: wytrawne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Doskonałe klasyczne Chianti, wyprodukowane z winogron szczepu Sangiovese. Wino przyjemne ze względu na swoją delikatną i zwartą strukturę. Wyróżnia się ze względu na swój bukiet, elegancję i harmonię w smaku. Barwa wina jest czerwono – rubinowa, wpadająca w granat. Bukiet elegancki, lekko fiołkowy. W smaku wytrawne, harmonijne, pełne wigoru i siły.
Sug. kulinarne: dania makaronowe oraz wykwintne dania mięsne
Temp. serw. 18 stopni C
Grona: 88% Sangiovese i 12% Canaiolo
Syrah
Rocznik: 2016
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 13.5%
Region: Veneto
Rodzaj: wytrawne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Bardzo intensywny bukiet: początkowo intensywne i złożone, następnie przechodzi w idealne połączenie owocowego dżemu z pikantnymi smakami. W smaku miękkie, ale intensywne, wykazuje doskonałą równowagę pomiędzy jego słodkimi i kwaśnymi składnikami; pachnie dżemem owocowym i przyprawami z posmakiem czerwonych owoców.
Idealne jako aperitif lub po posiłku, podawane również do gotowanego mięsa lub pieczonego mięsa i drobiu. Wspaniale komponuje się z przekąskami np. deską serów i wędlin włoskich.
Temp. serw. 16 stopni C
Grona: 100 % Syrah
Aromatyczne i świeże wino cieszy się uznaniem międzynarodowym i jest dumą włoskiego przemysłu winiarskiego. Barwa wina jest jasno słomkowa z zielonymi odcieniami. Bukiet delikatny, pełen nut owocowych i kwiatowych. W smaku niezwykle orzeźwiające, świeże i aksamitne. Wytrawne o właściwej kwasowości.
Temp. serwowania 6-8 stopni C.
Grona: 100% Glera
Lekkie, świeże, owocowe wino o jasno słomkowej barwie. W bukiecie aromaty kwiatów i owoców cytrusowych.
Sugestie kulinarne: przystawki, ręcznie robione makarony z sosem z warzywami, warzywa (w zupie lub pieczone), sałatka z krewetek, ryby smażone.
Temp. serwowania: 8 ° C
Grona: 70% Sauvignon i 30% Chardonnay
Amarone "Marchesa Margherita" DOCG
Rocznik: 2015
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 14.5%
Region: Veneto
Rodzaj: wytrawne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Barwa głębokiej czerwieni zbliżonej do owocu granatu. Intensywny aromat wiśni i suszonych śliwek z kwiatową nutą i akcentem słodkich przypraw. Gładkie, otulające i pełne w ustach, niezwykle eleganckie, z długim finiszem.
Doskonałe do wszystkich rodzajów wołowiny i cięleciny oraz do mięsnych dań z grilla i z rożna.
Temp. serw. 18°C.
Grona: 65% Corvina, 15% Corvinone, 10% Rondinella i 10% więncej
Valpolicella Ripasso Superiore
Rocznik: 2016
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 14.5%
Region: Veneto
Rodzaj: wytrawne
Barwa: czerwony
Beczka: tak
Wino powstające w wyniku połaczenia skórek (wytłoków) z gron pozostałych po produkcji Amarone oraz Valpolicelli i ich ponownej fermentacji. Wynikiem tego procesu jest wino o potężniejszej strukturze, intensywniejszej barwie i podwyższonej zawartości alkoholu. Przez co najmniej 18 miesięcy wino dojrzewa w beczkach, a potem przelane do butelek kolejne 8 miesięcy zanim trafi do sprzedaży. Czerwonorubinowe w barwie z refleksami głebokiej ciemnej czerwieni, o intensywnym, trwałym i bogatym bukiecie, w którym dominują aromaty konfitury z leśnych owoców i wiśni w spirytusie, ale także nuty fiołkowe, przypraw, a zwłaszcza gałki muszkatołowej i cynamonu. W ustach bardzo intensywne i długotrwałe, z eleganckimi taninami i strukturą.
Sugestie kulinarne: mięso z grilla oraz pieczenie.
Temp. serw. 16– 18°C.
Grona: 65% Corvina, 15% Corvinone, 10% Rondinella, 10% więncej
Typowe Spumante z regionu Veneto jest dumą włoskiego przemysłu winiarskiego. Wino aromatyczne i świeże cieszące się uznaniem międzynarodowym. Prosecco Tondo jest winem młodym o bogatej strukturze. Barwa jasnosłomkowa z perłowymi odcieniami. Bukiet intensywny i różnorodny, przynoszący aromaty kwiatu akacji, polnych kwiatów i miodu górskiego. W smaku wytrawne o właściwej kwasowości.
Doskonały aperitif i dodatek do lekkich dań.
Temp. serw. 8 °C.
Grona: 100% Glera
Wspaniałe, musujące wino nagrodzone złotym medalem podczas 22 edycji bardzo ważnego, międzynarodowego konkursu w Kanadzie(2015) - Sélections Mondiales des Vins, Québec City.. Prosecco Millesimato Paladin pochodzi z bardzo dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych winogron z historycznego obszaru Prosecco. Prosecco uprawiane jest tutaj od co najmniej dwóch setek lat, choć niektórzy historycy przypisują pochodzenie z czasów rzymskich. Paladin specjalnie łączy proces musujący z długotrwałą procedurą kontrolowania temperatury. Fermentacja zachodzi w temperaturze od 16 ° C i zapewnia znakomitą piankę, bardzo przyjemną dla podniebienia.
Temp. serw. 6-8°C.
Grona: 100% Glera
Szary Pinot to bardzo prestiżowy szczep, z którego powstaje jedno z najważniejszych i najbardziej znanych win na świecie. W wykonaniu firmy Paladin jest winem charakterystycznym z ekscytującą, lekko słonawą nutą jak i właściwie zaznaczonym poziomem kwasowości. Barwa jasnożółta ze złocistomedzianymi refleksami. Bukiet świeży, intensywny, z przebijającymi się nutami kwiatu akacji i gałki muszkatołowej.
Doskonałe wino, polecane do szerokiej gamy dań morza: eleganckich potraw ze skorupiaków, smażonej lub grilowanej ryby, smacznie przyrządzonych owoców morza, zup rybnych. Wyśmienite także z białym mięsem.
Temp. serw. 6°C.
Grona: 100% Pinot Grigio.
Przejrzysta jasno słomkowa barwa. Intensywny, owocowo-kwiatowy, aromatyczny bukiet, przypominający wisterię. Bardzo przyjmne i świeże w smaku.
Temp. serwowania: 8° - 10° C
Grona: Chardonnay i Verduzzo
Raboso Spumante dry
Pojemność: 750 ml
Zawartość alkoholu: 11%
Rodzaj: gazowane
Barwa: jasne rubinowe z przepiękną różową pianką
Produkowane z najlepszych winogron Raboso, jednych z najstarszych winorośli w regionie Veneto, reprezentuje tradycję tego regionu, a zwłaszcza Rodziny Paladin: Valentino Paladin produkował go po raz pierwszy w 1981 roku i od tego czasu Raboso Fiore zbiera ogromne sukcesy! Bukiet jest pachnący i intensywny, przypomina dzikie fiołki i wiśnie Morello.
Idealne na spotkania towarzyskie, pasuje też do potraw z grilla lub wędliny, sery, omlety, pizza, makarony i przekąski.
Temperatura podawania: 6-8 st.C
Syrah to szczep międzynarodowy uprawiany na całym świecie. Znany ze swoich pikantnych nut, które Paladin interpretuję z wielką elegancją.
Delikatnie wytrawne, dojrzałe i naturalnie skoncentrowane wino o bardzo dobrej strukturze i harmonii. Miękkie, ale zdecydowane, demonstruje perfekcyjną równowagę pomiędzy słodkością, kwasowością oraz taninami. Nuty konfitur oraz przypraw dobrze zrównoważone z posmakiem czerwonych owoców dające długi finisz.
Sugestie kulinarne: idealne do popijania jako aperitif, albo na koniec posiłku. Pasuję do deski wędlin i serów średnio-dojrzewających. W doskonały sposób towarzyszy potrawom -jednogarnkowym oraz mięsu z piekarnika.
Temp. serwowania 16 stopni C
Grona: 100 % Syrah
Agricanto
Pojemność: 700 ml
Zawartość alkoholu: 25%
Region: Veneto
Na bazie wina Raboso, z sokiem wiśniowym, migdałami, bardzo dobrze
Grappa, rośliny lecznicze, cenne przyprawy.
Podawaj mrożony, sam jako pokarm lub w połączeniu z płatkami
ciemna czekolada, jako baza do koktajli, jako dodatek do
wszystkie łyżki deserowe, lody, półfredony, cassata..
Vous devez avoir au moins 18 ans pour voir ce site.