fbpx
Location number 3
Weingut POLCZER – Austria Gartengasse 20
7474 Eisenberg an der Pinka
Austria
http://www.polczer.at

O nas

Eisenberg o wysokości 400 m z otwartym na południe basenem w kształcie podkowy znajduje się bezpośrednio na granicy z Węgrami, wschodnim sąsiadem. Gleby w tym rejonie są ciężkie, żelaziste i wulkaniczne. Historia winnicy Polczer w Eisenbergu w południowym Burgenlandzie sięga 1912 r. Z łączną powierzchnią 20 hektarów, winnica ta jest jedną z wiodących winnic w południowym Burgenlandzie. Ekologiczna produkcja wina, jakościowe przycinanie, niskie plony z hektara, terminowe przerzedzanie, biologiczna degradacja kwasów i przechowywanie w beczkach barrique gwarantują czerwone wina doskonałej jakości. The history of the winery Polczer in Eisenberg, southern Burgenland, goes back to 1912. Although the winery has been owned by the family for four generations Hans Polczer would not have become a winegrower without Eisenberg. He chose the profession exclusively for the region itself. The Eisenberg is unique for viticulture, both climatically and in terms of its soil. With a total of 20 hectares, the winery is one of the largest and leading wineries in the very south of Burgenland. Ecological winemaking, quality-oriented pruning, low yield per hectare, timely thinning, natural fermentation and storage in oak barrels guarantee excellent quality red wines.

Produkty

Blaufränkisch

2017 13,5 vol % 100 % Blaufränkisch
Silne, żelaziste gleby Eisenbergera są tradycyjnym znakiem wyrazistych, zawierających jagody, pierwszorzędnych aromatów. Ta geologiczna osobliwość nadaje winu delikatny, charakterystyczny i niepowtarzalny styl. Kolor Blaufränkisch to jaskrawo rubinowoczerwony. Smak jest aksamitno - cierpki, harmonijny i pełen finezji. Blaufränkisch klasy ekstra, elegancki i bogaty w niuanse. The heavy & rich soils of „Eisenberg“ are a traditional sign of expressive and berry-containing, first-class aromas. This geological particularity gives the wine a fine, distinctive & unique style. The color of Blaufränkisch shows in a bright ruby red. The taste is velvety, harmonious with great finesse. A Blaufränkisch of the extra class, elegant and full of rich nuances.

Reihburg

2017 14,0 vol % 85% Blaufränkisch 15% Merlot
Żelazne, szczególnie słoneczne, strome zbocza w Eisenbergu oferują najlepsze warunki do uprawy winorośli i stanowią podstawę dla Cuvee Reihburg. Odmiany Blaufränkisch 85% i Merlot 15% są tradycyjnie fermentowane i przechowywane przez 12 miesięcy w nowych i rocznych beczkach barrique. Cuvee urzeka purpurową czerwienią i przekonuje w nosie wiśnią waniliową i na podniebieniu żywą kwasowością i mineralną przyprawą oraz typowością Eisenbergu. Iron-containing soils, particularly sunny steep slopes on the Eisenberg offer the best conditions for viticulture and are the basis for the Cuvee Reihburg. A blend of Blaufränkisch 85% and Merlot 15% are traditionally fermented and stored for 12 months in new and one-year old barrels. The Cuvee impresses with purplish red color and convinces in the nose with vanilla cherry and on the palate with lively acidity and mineral spice as a typicality of the „Eisenberg“.

Ferrum

2017 14,0 vol % 60% Blaufränkisch 40% Merlot
Ferrum(żelazo) jest jednym z najważniejszych składników krwi i podstawowym elementem wszystkich istot żywych. Te słoneczne, strome zbocza na Eisenbergu, zawierajace duzo zelaza, oferują najlepsze warunki do uprawy winorośli i stanowią podstawę dla Cuvee Ferrum z bardzo wysokim udziałem resveratrolu. Odmiany Blaufränkisch 60% i Merlot 40% są tradycyjnie fermentowane i przechowywane przez 12 miesięcy w nowych i rocznych beczkach barrique. Cuvee jest tłoczone tylko w specjalnych latach. Ferrum (iron) is one of the most important components of the blood and an essential element of all living things. Iron-bearing, particularly sunny steep slopes on the Eisenberg offer the best conditions for viticulture and are the basis for the Cuvee Ferrum with a very high proportion of Resveratrol. The blend of Blaufränkisch and Merlot are traditionally fermented and stored for 12 months in new and one-year old barrels. The cuvee is only pressed in special years.