Idea Augustowskiej Miodosytni rozpoczęła się od Bractwa Bartnego w Puszczy
Augustowskiej. Tak jak w przypadku bartnictwa, miodosytnictwo to piękna tradycja
wyparta z rynku i powszechnej świadomości poprzez popularyzację bardziej
ekonomicznych form produkcji. Augustowską Miodosytnię otworzyliśmy, aby w
sposób tradycyjny produkować miody pitne najwyższej jakości, stosując tylko
naturalne surowce pozyskiwane z terenu Puszczy Augustowskiej i obszarów
sąsiednich. Część zysków przeznaczamy na rozwój bartnictwa poprzez wspieranie działalności Bractwa Bartnego. Nasze miody pitne zdobyły już ponad 60 medali na międzynarodowych konkursach.
W celu promocji kultury miodów pitnych w Polsce i na świecie uruchomiliśmy w 2024 r. kursy online „Jak założyć i prowadzić Miodosytnię”, pomagamy otworzyć własną miodosytnię także w formie indywidualnych konsultacji.
Opis: Augustowski Wczesny jest wykonany z miodów zbieranych w maju i czerwcu, kiedy to ule wypełniają się jasnym aromatycznym miodem z nektaru polnych kwiatów i rozłożystych lip.
Nasz miód został nagrodzony trzy razy srebrnym medalem podczas Mazer CUP 2020, Mazer CUP 2021, Mazer CUP 2022 oraz złotym podczas Orpheus Mead Fetival 2021, zdobył również brązowy medal podczas wyboru najlepszego miodu z pośród wszystkich zgłoszonych do konkursów Best of Show Orpheus Mead Fest 2021. W roku 2022 zdobył ponownie złoty medal Orpheus Mead Fetival 2022, Zdobył także srebrny medal w Konkursie Greater Poland w 2023, złoto na Copa Rena Hidromiel 2023 oraz brąz na Copa Hidromiel Mexico 2024 .
Augustowski Późny jest wykonany z miodów zbieranych w lipcu i sierpniu, kiedy to nasze pszczoły oprócz nektaru z bagien i lasów znoszą spadź i nektar gryki z śródleśnych pól.
Nasz miód nagrodzony został 5 złotymi medalami na Mazer Cup 2020, Mead Madness Cup 2020, Mead Madness Cup 2022, Orpheus Mead Fest 2021, Orpheus Mead Fest 2022,a także został uznany za najlepszy miód z pośród wszystkich zgłoszonych na ten konkurs zdobywając tytuł Best of Show Orpheus Mead Cup 2021 oraz Best of Show Orpheus Mead Fest 2022. W 2022 zdobył srebro podczas Mazer Cup 2022. W roku 2023 zdobył srebro na Copa Hidromiel Mexico, oraz złoto na Greater Poland Mead Cup.
Szeptucha to szczególna postać w podlaskim folklorze. Pomaga w chorobie, udziela porad życiowych, odczynia uroki i zdejmuje klątwy, często poprzez ziołowe napary. Nie gwarantujemy, że wypicie tego trunku odczyni rzucony urok, ale na pewno dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych i zaskoczy Was intensywnym ziołowo korzennym aromatem.
Nasz miód „Podlaska Szeptucha” została nagrodzony złotym medalem podczas Mead Madness Cup PRO 2020, Mead Madness Cup PRO 2022, Mead Madness Cup PRO 2023 oraz brązowym podczas Mazer CUP 2021 oraz Mazer CUP 2023 .
Podstawą tego miodu jest Trójniak Augustowski Wczesny o delikatnym kwiatowym bukiecie i jasnej złocistej barwie. Wczesny Kawowy powstaje podczas procesu maceracji ziaren. Kawa, którą wybraliśmy do naszego miodu pochodzi z Brazylii. Charakteryzuje się cytrusowym, słodkim i lekkim aromatem z nutami czekolady i cytryny. Idealnie zgrywa się z naszym Trójniakiem tworząc wspaniałą harmonię smaku.
Ten miód pitny została nagrodzona srebrnym medalem podczas Mead Madness Cup 2019 PRO w Poznaniu oraz brązowym podczas Mead Madness Cup 2022 PRO w Warszawie, oraz złotym podczas Orpheus Mead Cup 2022 w USA., Srebrnym na Greater Poland 2024 w Poznaniu oraz na Copa Hidromiel Mexico 2024, złotym na Copa Reina de Hidromiel 2024- Hiszpania
Pieprzna Wiśnia
Zawartość alkoholu 12 %, Czwórniak owocowo-korzenny
Barwa jasnoczerwona, aromat wiśniowy, wytrawny smak z wyraźnie wyczuwalnym miodem i delikatnym posmakiem dębu.
Miód wykonany w stylu zwanym dawniej wiszniakiem, w którym 1/3 wody zastępuje się świeżym sokiem wiśniowym. Dodany do niego pieprz wydobywa nieco ostry, unikalny smak.
Nasz miód nagrodzony został trzykrotnie brązowym medalem na konkursie podczas Mead Madness Cup 2019 PRO, Mead Madness Cup 2020 PRO, Mead Madness Cup 2022 PRO, oraz Orpheus Mead Fest 2021, w 2023 roku zdobył srebrny medal na Mead Madness Cup 2023 PRO
Kwarcainy
Zawartość alkoholu 10% Czwórniak ziołowo-korzenny
Bukiet ziołowo-korzenny, świeży, miodowy smak z wyraźnie wyczuwalnym imbirem i jałowcem.
Ten rodzaj miodu jest zarejestrowany na Liście Produktów Regionalnych w Województwie Podlaskiem. Jego receptura pochodzi z książki Teofila Ciesielskiego „Miodosytnictwo” wydanej we Lwowie w 1896 roku. Jest to czwórniak wykonywany niegdyś przez Wojska Kwarciane podczas leża zimowego. Przyprawiony jest przyprawami i ziołami cenionymi w staropolskiej kuchni: cynamonem, imbirem, owocami jałowca i kozłkiem lekarskim.
Miód ten został nagrodzony brązowym medalem podczas Orpheus Mead Cup 2022, oraz wybrany Najlepszą Nalewką Miodową podczas biesiady miodowej w Tykocinie w 2022 roku.
Augustowski Wczesny Barrel Age
Zawartość alkoholu 12 % Trójniak klasyczny, leżakowany w dębowej beczce
Bukiet kwiatowy, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami dębu, barwa jasna, złocista, półsłodki.
Augustowski Wczesny jest wykonany z miodów zbieranych w maju i czerwcu, kiedy to ule wypełniają się jasnym aromatycznym miodem z nektaru polnych kwiatów i rozłożystych lip. Po trwającym ponad rok etapie fermentacji i klarowania. Miód ten został złożony do świeżych dębowych beczek wykonanych z dębu węgierskiego na okres 6 miesięcy.
Zbicień Leśny
Zawartość alkoholu 8 % Miód sesyjny, bez glutenowy
Lekki i orzeźwiający napój alkoholowy na bazie miodu. Do jego produkcji użyliśmy wyłącznie miodu, wody, pędów sosny, owoców jałowca, chmielu i drożdży. Smak leśny z wyraźnymi nutami olejków eterycznych oraz żywic sosny oraz chmielowej goryczki. Refermentowany w butelkach, pasteryzowany, występuje naturalny osad.
Zbicień Leśny zdobył brązowy medal na konkursie Mazer CUP 2023 w USA.
Zbicień Chmielowy
Zawartość alkoholu 5 %, miód sesyjny, bez glutenowy
Lekki i orzeźwiający napój alkoholowy na bazie miodu. Do jego produkcji użyliśmy wyłącznie miodu, wody, chmielu i drożdży. Smak miodowy z delikatną nutką goryczki, refermentowany w butelkach, pasteryzowany, występuje naturalny osad.
Zbicień Chmielowy zdobył brązowy medal podczas Mead Madness Cup 2022.
Podpiwek Augustowski
Naturalny Podpiwek, alk. max 0,5%
Podpiwek Augustowski na Miodzie to wyprodukowany craftowo tradycyjny napój orzeźwiający powszechny niegdyś na Podlasiu. Krótki proces fermentacji drożdżowej nadaje jemu wyjątkowy charakter przy wytworzeniu minimalnej zawartości alkoholu około 0,5 %. Smak naszego Podpiwka podkreślony jest przez zastąpienie cukru miodem w całości. Produkt pasteryzowany, w pełni naturalny nie zawiera wzmacniaczy smaku, aromatu czy konserwantów.
Aby przeglądać tę witrynę musisz mieć ukończone 18 lat.
Masz 18 lat?
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli kontynuujesz przewijanie, zakładamy, że się z tym zgadzasz. (polityka ciasteczek)
Akceptuje